header933

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

 Het kasteel bij Kasteeltuinen Arcen

Het bamboebos

Theehuisje Rosarium bij Kasteeltuine Arcen

Kasteeltuinen Arcen en rozenkwekerij Lottum
zaterdag 22 juni 2019
 
Programma

10.00 uur:
De hoofdbestemming van deze dag is Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 5944 BE Arcen.
Deelnemers aan deze dag kunnen zich melden bij de kassa (daar ligt een lijst met deelnemers GGC) om vervolgens naar Het Koetshuys te gaan voor koffie of thee met Limburgse vlaai.
 
10.45 uur:
Iedereen kan op eigen gelegenheid de tuinen gaan bekijken.
Het Kasteel van Arcen stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre. Het huidige kasteel werd gebouwd op de restanten van het vorige Kasteel dat op haar beurt weer werd gebouwd op de restanten van het eerste Kasteel 'Huys den Kamp'.
Het huidige kasteel is gebouwd in de barokperiode. Barok kenmerkt zich onder andere door overdadige vormen en uitdrukkingen van kracht – het streven naar grootsheid. Het gebouw verloor zijn symmetrie door een brand in de 19e eeuw waarbij de linkervleugel verloren ging. Dit deel van het gebouw is nooit meer herbouwd.
 
Rozenfestijn
Het rosarium van Kasteeltuinen Arcen staat deze dagen centraal, net zoals het prachtig gevulde kasteel met rozen! Tijdens deze dagen (20 juni t/m 25 juni) leert u meer over de roos en wat er allemaal mee gedaan kan worden.
Kasteeltuinen Arcen
Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17de-eeuws kasteel. Kasteeltuinen Arcen is in 2016, 2017 en 2018 door Land van ANWB uitgeroepen tot het Leukste uitje van Limburg!
In Kasteeltuinen Arcen kan urenlang genoten worden van de meer dan 15 verschillende tuinen, de vele vijverpartijen en watervallen. Er zijn volop prachtige plekjes om op een bankje te genieten en inspiratie op te doen.
Tijdens een wandeling door het park kan genoten worden van geur en kleur in de tuinen, van de vele vijverpartijen en watervallen. Bij de aanleg van het park hield landschapsarchitect Niek Roozen rekening met de verschillende seizoenen. Zowel in voorjaar, zomer en herfst is Kasteeltuinen Arcen een bezoek meer dan waard. Elke tuin biedt een nieuwe, groene ervaring en de tuinen variëren in grootte en stijl. Het barokke Rosarium is met 10 gethematiseerde rozenkamers, meer dan 8.000 rozen en een deels eeuwenoude berceau de grootste tuin. De Water- en Beeldentuin omvat een jaarlijks wisselende beeldenexpositie. De beelden worden weerspiegeld in de vijvers die liggen in een glooiend landschap. In de Water- en Beeldentuin is ook een zeer bijzondere collectie Eiken aangeplant. De subtropische kas Casa Verde is voorzien van drie beplantingszones; de (sub)tropen, het mediterrane klimaat en een droge zone. In de kas staan o.a. vijgenbomen, palmen en cactussen. De Vallei bestaat uit een lint aan diverse tuinbelevingen uit alle windstreken. De Acertuin is een must see in de herfsttijd wanneer de bijzondere collectie Japanse Esdoorns haar vlammend rode kleurtinten laat zien. Slenterend door het Bamboebos en de Oosterse Watertuin waan je je in Zuidoost Azië. Maar er zijn ook kleinere gethematiseerde tuinen zoals de Italiaanse tuin, de Japanse tuin of de Moes- & Groentetuin waar getoond wordt hoe men zelf op een klein oppervlak groente kan verbouwen. In de schaduw van het Kasteel bevindt zich de Rododendrontuin met een prachtige collectie Rododendrons.
Voor meer informatie kun je kijken op: https://kasteeltuinen.nl/nl/tuinen
 
12.30 uur: Gezamenlijke lunch in Het Koetshuys.
Deze zal bestaan uit:
Kopje soep van de dag
Broodje kaas
Broodje vleesbeleg
Krentenbol met roomboter
Koffie, thee of jus d’orange
 
13.30 uur: Na de lunch heeft iedereen nog anderhalf uur de tijd om de tuinen verder te ondekken.

15.00 uur: Vertrek naar Rozenkwekerij ‘Rosarium Lottum’ We doen dit met de (auto)pont Lomm-Lottum (Looiweg te Lomm) over de Maas. Zie: Autoveer Lottum-Lomm.
Adres: Broekhuizerweg 55, 5973 NW Lottum
Bij Rosarium Lottum vind je een zeer uitgebreide collectie rozen uit eigen kwekerij.
Ruim 750 verschillende variëteiten in pot opgekweekt voor directe aanplant. Een bezoek is beslist de moeite waard !
Tevens honderden verschillende soorten stamrozen in diverse stammaten voorradig.
Zeer veel nieuwe en sterk geurende soorten!
Rosarium Lottum (Showtuin is tijdelijk dicht i.v.m. renovatie.)
 
17.00 uur: einde tuindag

 

 

 Oosterse Watertuin

 

 

Zicht vanaf een fontein

 

 

 

Het Koetshuys