header1

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

 

 

 

TV-mast Hilversum vanaf het Naardermeer

 

 

 

 

 

Het Rechtshuis

 

 

 

 

 

Muiderslot vanaf Warmoestuin

 

 

 

 

 

Vecht bij Weesp

 

 

 

 ‘’Tot in de Pruimentijd’’
Zondag 22 juli 2018

Deze dag gaan wij rustig fietsen van Hilversum naar Muiderberg alwaar we de lunch gebruiken bij ‘Het Rechthuis’ en wij vervolgen daarna onze weg naar het Muiderslot. Na lunch en bezoek aan het Muiderslot en de tuinen fietsen we weer naar Hilversum via een deels andere weg, alwaar we voor de liefhebber de dag afsluiten met een Buffet bij Indisch Restaurant Warung Adinda in Hilversum. De fietstocht is lang tussen de 35-40 km en die fietsen we in etappes. Dat moet toch voor iedereen te doen zijn? Zij die niet willen of kunnen fietsen en toch mee willen kunnen zelf de weg zoeken naar de doelen die wij vandaag bezoeken.  (Adressen van de gelegenheden staan onderaan deze annoncering.) Hilversum verlaten wij vanuit de Noord-West hoek en we fietsen daar door een deel van het Spanderswoud dat onder beheer staat van het Goois Natuurreservaat. Dan steken we de Franse Kampweg over en rijden over de fietspaden van de voormalige weidegronden van de Erfgooiers heen richting Naarden. Daar fietsen we een stukje door de vesting en daarna zoveel als mogelijk langs het Gooimeer richting Muiderberg. Na de lunch is het nog enkele kilometers naar het Muiderslot.

‘’Tot in de pruimentijd’’. Met die woorden wuifde P.C.Hooft (1609-1674) zijn gasten uit die hem in de wintertijd een bezoek brachten. P.C.Hooft was Drost van Muiden en kasteelheer van het Muiderslot. Nu het pruimentijd is gaan wij daar een bezoek brengen. Wij bezoeken het slot onder leiding van een gids en dan wordt ons iets uitgelegd over de historie van het slot. In de Kruidenhof, de Warmoeshof en de Pruimenboomgaard worden we rondgeleid door hoofdtuinman Henk Boers (of een zijner collega’s).

Het Muiderslot is aan het einde van de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Floris V Graaf van Holland en Zeeland en Heer van Friesland (1254-1296). Het slot diende voor bescherming van de scheepvaart, vooral voor de stad Amsterdam en maakte deel uit van de Eerste Hollandse Waterlinie die liep van Slot Loevestein tot aan het Muiderslot. Maar die functie heeft het al lange tijd verloren en het is nu een rijksmuseum.
Voordat we op weg gaan verzamelen we bij mij thuis. Daar neem ik alle geldige museumkaarten in ontvangst, dit opdat we niet in een rij voor de kassa gaan staan, zo heb ik afgesproken. Zij die geen museumkaart hebben betalen  € 15.50 voor de entree van het Muiderslot en het bezoek aan de tuinen. Wie een museumkaart heeft kan deze dus gebruiken voor de entree.

Programma:
Tussen 10.00 uur en 11.00 uur verzamelen Kievitstraat 24, 1221 KZ Hilversum met koffie/thee en cake bij GGC-lid Bert. Parkeren is (nog) gratis in de buurt. In dit uur kunt u bij de buurman, als hij thuis is, zijn Bonsay-bomen bekijken. Hij beantwoordt dan wel eventuele vragen. Ook van hen die niet meefietsen worden thuis de museumkaarten in ontvangst genomen. De museumkaart krijgt iedereen terug nadat is ingecheckt bij de kassa.

11.00 uur vertrek (geen minuut later)

12.30 uur Lunch, waar we de tijd voor nemen, in restaurant ‘Het Rechthuis’ te Muiderberg.  De lunch bestaat uit soep, een rijkelijk belegd Waldkorn-broodje en koffie of thee. (Indien u extra bestelt naast de lunch dient u dat nog zelf af te rekenen.)
Na de lunch is er ruimte voor een wandelingetje op de naastgelegen Brink. Daar is de plaats te bezichtigen waar Floris V Graaf van Holland en Zeeland en Heer van Friesland een aanslag moest verduren waaraan hij later overleed.

14.15 uur vertrekken we richting Muiderslot. (geen minuut later) Fietsen kunnen binnen de hekken van het Muiderslot worden gestald, direct rechts van de kassa is daarvoor gelegenheid.

15.00 uur rondleiding door het kasteel.

16.00 uur rondleiding door de Kruidenhof en Warmoeshof en de Pruimenboomgaard.

17.00 uur vertrek naar Hilversum. De terugweg is iets korter dan de heenweg. We fietsen dan van Muiden naar Weesp waar we door het historische centrum van Weesp langs de rivier de Vecht rijden richting Fort Uitermeer. Als we daar langs komen rijden we verder door het ”Naardermeer” (wel op het fietspad hoor ?). De bijgevoegde foto’s zijn van plaatsen waarlangs we komen.
 
Aangekomen in Hilversum is er voor de geïnteresseerden een buffet klaargemaakt in Indisch Restaurant Warung Adinda. Ik heb een leuk prijsje van € 22,50 p.p. kunnen bedingen exclusief consumpties en/of andere zaken die u zelf bestelt. Iedereen krijgt een eigen bon en dient die af te rekenen na het buffet.
Als je wilt deelnemen aan het buffet, kun je bij je inschrijving in het vakje Opmerkingen aangeven: Indisch buffet.

Diegenen die een fiets willen huren voor deze dag kunnen onder het station van HILVERSUM een OV-fiets huren. Reserveren is niet mogelijk.
 
Bert woont minder dan 5 minuten fietsen van het station en hij is het makkelijkst te bereiken vanaf het Oosterspoorplein (als u de fietsenstalling uitkomt naar links in de tunnel die onder het station doorloopt en dan naar rechts fietsen. In die hoek is het).  Bedenk dat Hilversum 3 stations heeft. U moet uitstappen op HILVERSUM, indien u met de trein komt.
 
Adressen:
Verzamelen: Kievitstraat 24 1221 KZ Hilversum
Restaurant: ‘Het Rechthuis’, Googweg 1 1399 EP Muiderberg
Muiderslot: Herengracht 1 1398 AA Muiden
Restaurant: ‘Warung Adinda’, Langestraat 85B 1211 GW
Hilversum

 

 

Voormalige Erfgooiers weilanden

 

 

 

 

Het machtige Muiderslot

 

 

 

 

 

Muiderslot vanuit de Kruidhof

 

 

 

 

 

Molens bij Weesp