landschap

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

Smithuyserbos

Wolfsdreuvik

Gooilust

Ingelast evenement: Fietsen rond Hilversum in het Gooi
zaterdag 14 september 2019
 
In zeer korte tijd heeft organisator Bert Stokwielder een fraai inlasevenement weten te organiseren. Omdat de tijd voor het regelen voor een lunch en diner te kort is doen we dat ad hoc onderweg voor de geïnteresseerden. Verstandig is zelf iets voor de lunch mee te nemen en vooral niet vergeten drinken bij je te hebben voor onderweg. Verder is het mooi te zeggen dat de bezoeken die we aan verschillende plekken brengen geheel gratis zijn i.v.m. de Open Monumentendagen.

We verzamelen bij Bert Stokwielder thuis tussen 9.30 en 10.00 uur. Er staat koffie en thee klaar en Bert zal een cake bakken.
We vertrekken per fiets om 10.00 uur richting Smithuyserbos wat al vele generaties eigendom is van de fam. Bouvy. Daar heeft de toenmalige eigenaar D.P.K.A. Bouvy door de Larense architect Jan Rebel de z.g. ‘Wolfsdreuvik’ laten bouwen. Een dreuvik is een heuveltje en omdat er zeer lang geleden wolven in die bossen liepen hebben ze het gebouwtje Wolfsdreuvik genoemd. Hoe makkelijk kan het allemaal zijn? Het is een woontorentje waar de familie in de weekenden verbleef met een opslagruimte dat inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst staat. We zijn daar ruimschoots op tijd gezien het om 11.00 uur opengesteld wordt.
Na het bezoek aan het Smitshuyserbos fietsen we richting Costerustuin in Hilversum. Deze tuin met zijn grote collectie bijzondere planten wordt gerund door vrijwilligers en zit in een stichting. Het is een bijzondere tuin al is het niet de grootste. Het is er in ieder geval goed toeven.
Na de Costerustuin fietsen we nog een klein eindje naar de op de grens van Hilversum en ‘s Graveland gelegen landgoederen van resp. Trompenburgh en Gooilust. Deze twee landgoederen liggen naast elkaar. Op Trompenburgh staat vooral het mooie huis dat te bezichtigen valt. Het is gebouwd door Cornelis Tromp, Graaf van Silesburg (een titel die hij kreeg van de Deense koning voor bewezen diensten), met een koepelgebouw er voor waar, gelijk in Huis ten Bosch, de familie is vereeuwigd in schilderijen. In dit geval een familie van zeevaarders.
Op het ernaast gelegen landgoed Gooilust gaan we de siertuin bezichtigen. Deze tuin is als vlindertuin aangelegd door Jhr. Blaauw. Het is een lust voor het oog en wordt ook gerund door vrijwilligers. Omdat Jhr. Blaauw kinderloos stierf, is het landgoed vererfd aan Natuurmonumenten

Als om 16.30 uur zowel Trompenburgh als de Siertuin van Gooilust dichtgaan, fietsen we richting Hilversum. Daar kunnen we op een terras een nazit doen en voor hen die willen kunnen we evt. een restaurant opzoeken om te gaan eten ?
Bert heeft de route voorgefietst en alles bij elkaar is het een kilometer of 25. Normaliter te doen voor iedereen.
 
Ondanks dat ‘’alles’’ gratis is, wel even aanmelden via de website.

Adressen: Smitshuyserbos: geen adres
Costerustuin: Zonnelaan 4-6
Gooilust – Trompenburgh ‘s Graveland: Zuidereinde 49 resp. 43

Boven schilderij: deel van 'Landschap in het Gooi' door Jan Hulswit

 Foto in de Costerustuin

Landgoed Trompenburgh

Tuin van Gooilust