fortheader

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

Vijver met daarachter rots met alpenplanten in de Horus

 

De mooie tuin van de Hortus

 

Insektenhotel in de Hortus

Inleiding en rondleiding in de Hortus Botanicus in Utrecht
zaterdag 12 oktober
 
Om ook nog in het naseizoen een gelegenheid te hebben om samen iets te ondernemen, organiseert de GGC jaarlijks een evenement in het najaar. Dat evenement kan de vorm hebben van een lezing of, zoals in dit geval, een inleiding over de beroemde Hortus Botanicus in Utrecht met aansluitend een rondleiding. Op zaterdag 12 oktober gaan we de Hortus Botanicus in Utrecht bekijken. Eerst krijgen we een korte inleiding door de hortulanus Gerard van Buiten. Vervolgens gaan we naar buiten, de hortus in. Het accent van deze middag zal liggen op dat wat er op dat moment zoal groeit en bloeit in de Hortus. Dat zullen voor een groot deel dan bloeiende struiken, bomen en heesters zijn, maar ook zijn er dan nog vaste planten en bolgewassen te bewonderen. 
De Hortus is gevestigd op een romantische locatie; het vroegere Fort Hoofddijk uit de 19de eeuw en de aansluitende terreinen. Tijdens de rondwandeling beklimmen we het fort en dalen weer af.
 
Het programma is als volgt:
13.00 uur: Verzamelen bij de ingang, adres
Botanische Tuinen Utrecht, Fort Hoofddijk
Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht (Utrecht Science Park, De Uithof)
De entree tot de Hortus is gratis op vertoon van de Museumkaart.
Heb je geen Museumkaart, dan kan je gebruik maken van ons groepstarief en betaal je 7 euro per persoon aan de kassa.
We wandelen naar de Wachendorffzaal, een kwartiertje lopen over het terrein.
13.30 uur: koffie en thee in de Wachendorffzaal. Inleiding door hortulanus Gerard van Buiten.

14.30 uur: start rondleiding door de Hortus. Het is nu nog niet te zeggen hoe lang de rondleiding duurt, dat hangt af van de omstandigheden op dat moment. Na afloop van de rondleiding zal er wellicht nog tijd over zijn om zelf nog wat rond te lopen.
 
16.30 uur: Hortus sluit, dus dan moeten we naar buiten.
 
De kosten van dit evenement bedragen voor de zaalhuur, koffie en thee en de rondleiding tezamen per persoon 5 euro. Dat bedrag staat los van de entreekosten van de Hortus. Aan de kassa kan je je Museumkaart laten zien en dan kom je gratis in de Hortus. Anders betaal je 7 euro (groepstarief).
 
Informatie over de tuinen en de bereikbaarheid:
Met de fiets
De Botanische Tuinen liggen ca. 5 km van het centrum van Utrecht en zijn vanaf station Utrecht CS goed met een (OV) fiets bereikbaar. De Tuinen hebben een oplaadpunt voor electrische fietsen dat werkt op zonne-energie.
Openbaar vervoer
Met het openbaar vervoer zijn de Tuinen vanaf Utrecht CS (Centrumzijde) te bereiken met buslijn 28, halte Botanische Tuinen. (De tram rijdt dan nog niet.)
Met de auto
In de buurt van de Tuinen zijn diverse parkeerterreinen die in het weekeinde gratis toegankelijk zijn.

Foto boven pagina: Fort Hoofddijk in de Hortus

 

 

Kassen bij de Hortus

 

Vleesetende plant 

 

Waterval in tuin Hortus