bloemen header

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

 

Nieuwe Ooster begraafplaats

 

jeruzalem

 

bloemen

 

 

Groene parels in Amsterdam-Watergraafsmeer.

zondag 26 september

Amsterdam kent een fors aantal ''groene parels'' die voor veel mensen onbekend zijn. Wie heeft er ooit gehoord van het Arboretum op De Nieuwe Ooster en van de Bloementuin in het Darwinpark? Toch bestaan die en zijn een bezoek meer dan waard. We ontdekken ze zondagmiddag 26 september. De locaties zijn op loopafstand van elkaar en uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer. Met de auto komen kan ook: parkeren is in dit gedeelte van de stad gratis op zondag.

We verzamelen om 12.30 uur bij Café Roosenburgh op het voorplein achter de hoofdingang van De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan 126 in Amsterdam-Watergraafsmeer. We krijgen daar koffie en thee met iets lekkers erbij. Om 13.00 uur start de rondleiding. De Nieuwe Ooster is naast begraafplaats en crematorium ook gedenkpark en arboretum. Het gehele park is rijksmonument: in de eerste plaats door het ontwerp van het park en de monumentale gebouwen die er staan, maar ook door de oude bomen en bijzondere grafmonumenten die er te vinden zijn. Eind negentiende eeuw is het park door landschapsarchitect Leonard Springer ontworpen in Engelse landschap-stijl. Sindsdien is het meerdere malen uitgebreid tot een park van allure van ruim 33 hectare groot. Met meer dan 900 boomsoorten en cultivars heeft het arboretum een zeer indrukwekkende collectie opgebouwd met vele monumentale en bijzondere boomsoorten.

Jorrit en Edwin zijn onze gidsen. Zij werken als vrijwilliger voor het Arboretum met de reguliere maandelijkse rondleidingen over het park. Vandaag doen ze dat speciaal voor de Gay Garden Club. In twee uur tijd vertellen Edwin en Jorrit over het ontwerp van het park, leren we over deze belangrijke schakel in de stadsecologie van Amsterdam, ontdekken we vele interessante bomen, struiken en planten, bezoeken we imposante grafmonumenten en komen we vast ook bijzondere vogels tegen die in deze groene stadsoase leven.

Het is een forse wandeling, dus een beetje conditie is wenselijk.

https://denieuweoosterbomenpark.nl/

Om 15:00 uur is de wandeling door het Arboretum afgelopen en lopen we naar het nabije Darwinplantsoen, ook wel het Darwinpark genoemd. In dit plantsoen bevindt zich de Bloementuin, die door vrijwilligers wordt onderhouden en een parel is in de groenstructuur van dit deel van Amsterdam. De Bloementuin is opgebouwd uit diverse borders met vooral vaste planten. De tuin is een hommage aan Mien Ruys, die de toepassing van vaste planten en borders in tuinen sterk heeft gestimuleerd en die ook het openbaar groen in de woonhoven in het aangrenzende Tuindorp Frankendael heeft ontworpen. We worden onthaald door de voorzitter van de vereniging Vrienden van Park Darwin.

https://www.vriendenvanparkdarwin.nl/

Na ons bezoek lopen we door het Tuindorp Frankendael, in de volksmond Jeruzalem genoemd, omdat de woonblokken wit en grijs van kleur zijn en de daken allemaal plat. Zo stelde men zich destijds Jeruzalem voor. Het openbaar groen is hier ontworpen door Mien Ruys, als vingeroefening voor de groenaanleg in de Westelijke Tuinsteden. Het groen heeft de vorm van groene hoven tussen L-vormige woonblokken met (in de oorspronkelijke situatie) duplexwoningen. De buurt staat als geheel op de rijksmonumentenlijst, als vroegste voorbeeld van naoorlogse wederopbouwarchitectuur en -stedenbouw in Amsterdam. De beroemdste architecten en stedenbouwkundigen hebben eraan gewerkt: Van Eesteren, Merkelbach, Jacoba Mulder. Bij de herontwikkeling van de buurt is de structuur behouden gebleven. Die bestaat uit woonhoven, gemeenschappelijke groene ruimten, waarlangs de rijen woningen spiegelbeeldig in een dubbele L-vorm de hoven begrenzen. Elke woonhof heeft een eigen, karakteristieke beplanting met solitaire bomen of boomgroepen van een bepaald soort en met in de hoeken een kinderspeelplaats (van Aldo van Eyck) en een zithoek voor de ouderen. De bekende diagonale lijn van Mien Ruys doet de woonhoven ruimer lijken dan ze zijn. De woonhoven en de achtertuinen van de woningen zijn alle op de zon gericht. Licht, lucht, ruimte, dat zijn de kernbegrippen die de basis vormden voor het ruimtelijk ontwerp van dit tuindorp. Alle woningen werden in de sociale sector gerealiseerd. Enkele jaren geleden vond een renovatie van de buurt plaats, waarbij een aantal sociale huurwoningen werd vervangen door woningen in de duurdere segmenten.

We lopen door het Frankendaelpark en eindigen omstreeks 16:30 uur in Elsa’s Café, Middenweg 73, voor een hapje en een drankje. Dat betaalt ieder voor zich.

 

Nieuwe Ooster begraafplaats

 

 

jeruzalem

 

 

bloemen