header3

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

Leo den Dulk

 

 

 

Tuinen Mien Ruys

 

 

 

 

Tuinen Mien Ruys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing van Leo den Dulk: ''Mien Ruys en de democratisering van het tuinieren: hoe zij een nieuwe generatie tuiniers leerde omgaan met planten en tuinen''.
Vrijdag 9 november
 
Lezing in HOH (Het Open Huis), Bilderdijkpark 12A, Amsterdam. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
Drs Leo den Dulk (1951) is arabist, tuinhistorisch onderzoeker en publicist. Hij is medeuitgever/redacteur van het oudste Nederlandse tuinblad OnzeEigenTuin. In binnen- en buitenland verschijnen publicaties in het Engels en Duits van zijn hand en houdt hij voordrachten over onder meer de geschiedenis van tuin en landschap en het historisch plantensortiment.
In 2017 verscheen zijn magistrale biografie van Mien Ruys: ''Mien Ruys Tuinarchitect, Zoeken naar de heldere lijn. De complete biografie''.
 
 
Mien Ruys leefde van 1904-1999 en was in de jaren kort voor en nog ver na de oorlog de meest toonaangevende tuinarchitect van Nederland. Haar tuinen in Dedemsvaart, waar we met de GGC geweest zijn, zijn wereldberoemd en staan op de Monumentenlijst. Zij heeft talrijke tuinen ontworpen in woonbuurten (zoals in Nieuw West in Amsterdam), bij kantoren en fabrieken en bij particuliere woningen en landhuizen.
Zij was een van de eersten in Nederland - en zeker de eerste vrouw - die het belang zagen van de integratie van haar vak met de architectuur. Ruys heeft daarin een actieve rol gespeeld, gemotiveerd door het socialistische en emancipatoire gedachtegoed dat zij zich in de dertiger jaren eigen maakte.
De lezing gaat over haar ontwerpen, over waar Miens idee├źn vandaan kwamen, welke rol ze in de Wederopbouwperiode speelde als het ging over openbaar groen, hoe ze met planten omging en over haar leven als strijdbare vrouw.

 

 

 

Tuinen van Mien Ruys

 

 

 

 

Tuinen van Mien Ruys

 

 

 

 

Tuinen van Mien Ruys