header12

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van 

 De Hofvijver in Den Haag

Villa van Landgoed Clingendael

Japanse tuin van Landgoed Clingendael

Wandeling met Op Hoge Poten van Den Haag CS naar Clingendael v.v.
Vrijdag 24 mei 2019
 
Start wandeling 10.55 uur 55
In Den Haag cs , verzamelen bij de piano
We lopen 10 km met de wandelgroep Op Hoge Poten door Den Haag. We betreden landgoed Clingendael waarin zich de Japanse tuin bevindt. Dit landgoed werd ook afgelopen jaar door de GGC bezocht op 2 juni. De Japanse tuin is slechts 8 weken per jaar opengesteld, 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar. Het is iedere keer een gok wanneer je beste kan gaan. Desalniettemin is het een prachtige groene wandeling door Den Haag ook al zou de Japanse tuin op het moment van de wandeling niet op zijn mooist zijn.
 
We lopen via de Koekamp, het Malieveld, de Nassaubuurt naar Oostduin. Via Arendsdorp betreden we landgoed Clingendael waarin zich de Japanse tuin bevindt. De Japanse tuin is slechts 8 weken per jaar opengesteld, 6 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar. Het is iedere keer een gok wanneer je beste kan gaan. Desalniettemin is het een prachtige groene wandeling door Den Haag ook al zou de Japanse tuin op het moment van de wandeling niet op zijn mooist zijn.
De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin.
De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.
Na een bezoek aan deze tuin, toegang gratis, gaan we via Park Oosterbeek en het Haagsche Bos terug naar het eindpunt, eveneens treinstation Den Haag cs.

Boven een foto van deel van Haagsche Bos

 

Landgoed Oosterbeek

Japanse tuin van Landgoed Clingendael

De Hollandse tuin van Landgoed Clingendael