header hv1

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van de activiteit uitprinten.
Huis Verwolde
 
Tuin van Dorth
 Tuin van Dorth
 
Theetuin Kamperfoelie

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuinen in de Achterhoek
Zaterdag 16 Juli
 
Attentie: Het bestuur wil laten weten dat op deze dag een Telegraafjournaliste meeloopt. Ze wil deze activiteit mee maken om over de GGC een verhaal te schrijven Dit verhaal zal begin augustus geplaatst worden in de bijlage van deze krant. We melden uitdrukkelijk dat met onze privacy regels rekening wordt gehouden.
 
Deze dag bezoeken we 3 tuinen gelegen in de Achterhoek in de omgeving van Gorssel Gelderland.
 

Aanvang 11.00 uur

Huis Verwolde,  Jonker Emilelaan 4,  7245TL  Laren (Gld.)   10.45 uur Parkeren op de parkeerplaats van het Landgoed en om 11.00 uur aanwezig op het terras achter het kasteel. Vertrek 12.30 uur.

In de eerste tuin worden we ontvangen door medewerkers van het kasteel Verwolde met koffie of thee en appelgebak, een goed begin van deze dag. Daarna bezoeken we onder begeleiding van een gids de tuin van het kasteel dat deel uitmaakt van de stichting der Gelderse Kastelen. De laatste eigenaar van Verwolde verkocht het huis aan deze stichting.

De oprichter Baron Frederik van der Borch bouwde het huis in 1776 en na hem woonden daar nog 6 generaties van de familie. Het huis is meerdere keren verbouwd en tussen 1977 en 1982 is het geheel gerenoveerd en opnieuw ingericht met de meubels die door de familie in bruikleen zijn gegeven aan de stichting.

Er valt veel meer te vertellen over het huis maar we beperken ons. Wij komen voor de tuin en het Pinetum de bomenlaan. Echter één wetenswaardigheid willen we noch noemen, het verhaal van Jonker Emile Verwolde. Hij was lid van het Nederlands verzet in de tweede wereld oorlog, hij werd verraden en is in 1943 gefusilleerd. Hij was 33 jaar oud en werd elders begraven. In 1983 is hij bijgezet in het familiegraf op het landgoed in de omgeving van de Ginkgoboom. De oprijlaan naar het landgoed is naar hem vernoemd.

https://www.landgoedverwolde.nl/huis-verwolde/

De Tuin

Links van het kasteel is een mooi rechthoekig gazon met aan beide zijden grote langwerpige bloemenborders met vaste planten. We verwachten dat deze op de dag van ons bezoek in volle pracht bloeien op deze bijzondere plaats bij het kasteel.

Achter het huis is een wandelroute laan met een bijzonder assortiment van naald- en loofbomen waarvan verschillende al meer dan 80 jaar oud zijn. We geven een paar Nederlandse namen door van de bomen die te zien zijn: Water Cypres – Venijnboom – Suiker Esdoorn – Trompetboom – Ginkgo – Zakdoekjesboom – Judasboom. Kortom meer dan de moeite waard om ze te bekijken. De route duurt 40 minuten, het is raadzaam hier rekening mee te houden i.v.m. het vertrek naar de volgende tuin. 

In de tuin van Dorth,  Bathmenseweg 10,  7216 PB  Kring van Dorth, aankomst 13.00 uur, vertrek 15.00 uur. Parkeren langs de weg bij de boerderij.

We worden verwelkomd door Lily de Boer op de monumentale boerderij De nieuwe Haar uit 1912 die in 2012 is gerestaureerd. Na de ontvangst hebben we nog een verrassing die we nog voor ons zelf houden en dan gaan we lunchen. Het perceel van één hectare heeft een cottagetuin met vijver, twee boomgaarden en een groenten- en kruidentuin. Tevens heeft men het zicht op een wilde bloemen wei.

Rondom en op het perceel zijn inheemse bomen en struiken geplant. Er wordt op ecologische wijze getuinierd, dus diervriendelijk en zonder pesticiden. Basis van deze tuin zijn vaste planten en siergrassen en er zijn diverse zitjes waar men kan genieten van mooie vergezichten. https://indetuinvandorth.nl

Theetuin Kamperfoelie.  Kamperweg 1a, 7513 AP  Gorssel. Aankomst 15.15 uur vertrek 17.00 uur. Parkeren: Parkeerplaats bij begraafplaats - Gorsselse Enkweg 1 - de route beschrijving naar de begraafplaats en looproute deze wordt bij de 2 tweede tuin aan u uitgereikt.

In de derde tuin worden ontvangen door Judith van Harmelen, die samen met haar man Otto deze tuin onderhoudt. Onder het genot van koffie of thee  met iets lekkers verteld ze ons alles over het ontstaan ervan en hoe deze landschapstuin van 15.000 vierkante meter in de loop der tijd vergroot en veranderd is.

De tuin is een landschapstuin, de binnentuin heeft afwisselende borders met vaste planten op kleur ingericht met o. a.  diverse rozen en dahlia's en verder veel vaste planten. De buitentuin is landschappelijk en sluit mooi aan bij de landelijke omgeving. De inrichting met struiken, heesters en bomen en een prachtige natuurlijke vijver maken het geheel compleet  met op de achtergrond een ooievaarsnest waar net een ouderpaar is gaan wonen en wellicht kunnen we daar straks een ooievaars gezinnetje zien. De tuin heeft meerdere zitjes, ieder met een eigen zicht op de tuin en omgeving. Ook het bos is de moeite waard met een verscheidenheid aan schaduwplanten en varens.  theetuinkamperfoelie

Vertrek 17.00 uur.

 

Boomgaard Huis Verwolde

 

Tuin van Dorth

 Tuin van Dorth

 

Tuin Kamperfoelie