header2

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

 

 Kasteel Duivenvoorde

 

 

 

 

 

 

 

 

Baroktuin van David Jan Zochner jr.

 

 

De brasserie Het Hof van Duivenvoorde in de ommuurde tuin

 

 

 

Landgoed Clingendael

 

De kleine oude Hollandse tuin

Kasteel Duivenvoorde en Clingendael
Zaterdag 2 juni 2018

Programma
10.00 uur: verzamelen in de brasserie Hof van Duivenvoorde. Kasteel Duivenvoorde ligt aan de provinciale weg, de N447 (Veurseweg), tussen Voorschoten en Leidschendam in Zuid-Holland en is zowel per auto als met openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Naar Den Haag gaan we vervolgens per auto.
Auto’s kunnen gratis op het daarvoor bestemde parkeerterrein geparkeerd worden: Rij vanaf de N447/Veurseweg de oprijlaan ca 500 m op. Het parkeerterrein ligt aan je rechter hand.
De brasserie Het Hof van Duivenvoorde ligt in de ommuurde tuin. De ingang daarvan is schuin tegenover het parkeerterrein (www.hofvanduivenvoorde.nl). De brasserie opent om 10.00 uur.

10.30 – 12.00 uur: rondleiding met gids door het Kasteel Duivenvoorde
Landgoed en Kasteel Duivenvoorde vormen een uniek ensemble, waarvan de wortels teruggaan tot de 13de eeuw. Duivenvoorde is door vererving steeds in familiebezit van de families Van Wassenaar (13de-18de eeuw), Steengracht (19de eeuw) en Schimmelpenninck van de Oye (20ste eeuw) gebleven. Duivenvoorde bezit een prachtige en eeuwenoude kunstcollectie. De (familie)portretten, prenten, tekeningen, beeldhouwkunst, meubilair, keramiek, zilver, kostuums en boeken zijn in de loop der eeuwen verzameld door de bewoners van Duivenvoorde (www.kasteelduivenvoorde.nl).
 
12.00 – 12.45 uur: rondwandeling door Landgoed Duivenvoorde op eigen gelegenheid
De afgelopen jaren is met grote zorgvuldigheid gewerkt aan de uitvoering van het parkherstelplan Duivenvoorde van de landschapsarchitect Michael van Gessel. De ommuurde Leidse tuin met kleurige bloembedden en een boomgaard met vijftig verschillende soorten vruchtbomen is opengesteld. Het park werd in de 19de eeuw door de landschapsarchitect David Jan Zocher jr. van een formele baroktuin tot een Engels landschapspark getransformeerd (www.kasteelduivenvoorde.nl).
 
12.45 – 14.00 uur: lunch in de brasserie (op eigen kosten van ca € 15,00 ) - of op een bankje met een meegebrachte boterham
Bij de aanmelding graag opgeven wie in de brasserie wil eten, zodat voldoende tafels kunnen worden gereserveerd.
 
14.30 uur: aankomst in Den Haag (2597TH), Nyelantstraat 2, ten huize van Stan en Ulrich
In de buurt mag gratis geparkeerd worden.
 
14.45 – 16.30 uur: wandeling naar en door Japanse tuin in Park Clingendael en door het park.
De Japanse tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, bruggetjes en – misschien – het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse tuin in Nederland van rond 1910en heeft daarom een hoge historische waarde. De tuin heeft een eigen verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid slechts een korte periode geopend (www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/groen-en-bomen/parken-bossen-en-duinen/japanse-tuin).
In het park bevinden zich o.m. een Engelse landschapstuin, een kleine oude Hollandse tuin en rododendronbossen.
 
16.30 uur: afsluiting met thee/koffie (of iets anders) in de tuin van Stan en Ulrich in de Nyelantstraat 2, Den Haag.
 
P.S. De vroege voorjaarsfoto rechtsboven is gemaakt in Clingendael op 8 april jl.

 

 Landgoed Clingendael

 

 

 

 

 

Geschiedenis van Duivenvoorde

 

 

 

 

De ommuurde Leidse tuin

 

 

 

 

 

 

 

Japanse tuin bij Clingendael

 

 

Japanse tuin bij Clingendael