headerTG

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

 TG2

TG1

TG4

Bezoek aan Tiengemeten, georganiseerd door Gayfarmers
Zondag 27 september 2020
 
De Gay Garden Club is voor deze dag uitgenodigd door collegavereniging Gayfarmers.
Zij hebben een interessant evenement georganisteerd naar het voormalig bewoonde eiland Tiengemeten.
 
We verzamelen 10.30 uur bij de pont. En nemen depont van 11.00 uur. Parkeren naast vertrekhaven pont. Zorg dat je op tijd bent. Afvaart is een keer in
het uur. Mondkapje verplicht!
 
Adres: Veerdienst Tiengemeten, Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland (ZH)
Aankomst Tiengemeten, koffie en koek. In twee groepen naar museum Rien Poortvliet en
andere groep Landbouwmuseum. Na de lunch bij de Gezusters wissel.
Na museumbezoek korte wandeling over het eiland
met gids. Duur tot ongeveer 16.00 uur
Kosten zijn ongeveer 45 euro.
 
Tiengemeten is een eiland in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het werd bij de gemeentelijke herindeling in 1984 deel van de gemeente Korendijk, maar was voor die tijd gesplitst tussen Goudswaard en Zuid-Beijerland. Sinds de herindeling van 2019 is het onderdeel van de gemeente Hoeksche Waard. De naam duidt op de grootte: een gemet is een oude landmaat van ruim 0,4 hectare. Tiengemeten is 7 km lang en 2 km breed. De maat van het eiland en de naam zijn nu dus niet meer met elkaar in overeenstemming: 10 gemeten is ongeveer 4 hectare, wat wil zeggen: een stuk van 100 bij 400 meter. Het eiland was oorspronkelijk grotendeels verpacht aan boeren. Sinds 1997 wordt het door Natuurmonumenten beheerd als nat natuurgebied.
 
Geschiedenis
Tiengemeten is ontstaan als zandplaat in het Haringvliet en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland. In 1668 werd door de staten van Holland en West-Friesland het eiland in erfpacht gegeven aan twee heren uit Den Haag en werd het eerste gedeelte ingepolderd. Hierna wisselde het eiland nog een aantal keer van eigenaar. Lange tijd was het eiland in bezit van de familie van Brienen.
Het Haringvliet was van oudsher de toegangspoort vanaf de Noordzee naar de havenplaatsen Dordrecht, Rotterdam en Delft. Van 1805 tot 1939 lagen schepen, die naar De Oost waren geweest, soms tot enkele maanden in quarantaine voor anker bij het eiland Tiengemeten. Hiervoor was een deel van het eiland afgesloten van de rest.
Het eiland was oorspronkelijk geheel in gebruik voor akkerbouw en telde maximaal zo'n 180 bewoners, maar dit nam vanaf de jaren vijftig snel af. Het bezit ging over van baggeraar en bouwbedrijf Volker Stevin (1967-1987)naar pensioenverzekeraar AMEV, die het eiland in 1987 voor 54 miljoen gulden overnam.

TG3 

 

TG5

 

TG7