header

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

Zuid-Kennemerland, gebied waar Thijsse's Hof zich bevindt

 

 

 

 

Thijsse's Hof

 

 

 

 

 

Een van de fraaie botaninsche aquarellen van Bauer

 

Thijsse’s Hof en Teylers Museum
zaterdag 30 maart 2019
 

Op zaterdag 30 maart gaan we naar de oudste, nog bestaande heemtuin van Nederland, Thijsse’s Hof, aan de Mollaan 4 in Bloemendaal. Zoals de naam al aangeeft, is de tuin een eerbetoon aan Jacques P. Thijsse, de man die bij het grote publiek bekend raakte door de Verkade-albums.

De tuin is aangelegd in een gebied met oude duinen. Er zijn  in het voorjaar verschillende soorten Stinzenplanten te bewonderen in de tuin. De hovenier/beheerder kan er veel over vertellen en op 30 maart zal hij dat doen voor ons. We worden ontvangen in het instructiegebouwtje aan het begin van de heemtuin. Daar staat koffie of thee klaar.

Na de rondleiding door de heemtuin kunnen we de lunch gebruiken in het nabijgelegen Pannenkoekenhuis, Mollaan 2 in Bloemendaal. Op de menukaart prijken uiteraard diverse pannenkoeken en broodjes.

In de middag gaan we naar het Teylers Museum aan het Spaarne in Haarlem. Daar is de tentoonstelling van de uiterst gedetailleerde en geraffineerde aquarellen van Franz en Ferdinand Bauer van planten die in Kew Gardens uit allerlei delen van de wereld aankwamen (Franz Bauer) of die Ferdinand tijdens zijn reizen, o.m. naar Australië, heeft geschetst.  De expositie omvat materiaal niet alleen van Teylers museum zelf, maar ook uit diverse Britse en Oostenrijkse collecties.

Verder zijn er exposities met aquarellen van vlinders en van bloemboeketten. Je krijgt de indruk van een perfecte wereld.

Tijdschema:

10.00 uur ontvangst in het instructiegebouwtje van Thijsse's Hof, Mollaan 4 Bloemendaal. Koffie en thee is daar beschikbaar.

10.30-12.30 uur. Rondleiding door de hovenier/beheerder van Thijsse’s Hof, dhr. Görtemöller.

12.30 uur lunch in het nabijgelegen Pannenkoekhuis, Mollaan 2.

14.00 uur vertrek naar Teylers museum, Spaarne 16 2011 CH Haarlem. Bezichtiging van de exposities met aquarellen van Franz en Ferdinand Bauer. 

17.00 uur mogelijkheid voor een borrel/eten in de binnenstad van Haarlem. Tijdens de excursie wordt gesondeerd wie belangstelling hiervoor heeft. Nieuw is bijvoorbeeld de Dakkas, de Witstraat 1, boven de parkeergarage de Kamp.

Thijsse's Hof met standbeeld Thijsse
 
 
Fraaie aquarel van Bauer
 
De ovale zaal van het Teylers Museum