header3

Door op het tandwieltje te klikken,
kan je het programma van
het evenement printen.

 

Uitzicht vanuit het huis van Tuin van Fortmond

 

 

 

Huis en tuin van Tuin van Fortmond

 

 

 

 Brasserie 1703 in molen in Wijhe

 

 

Eén van de beelden bij kasteel ´t Nijenhuis

 

 

 

 

De Sallandse Landschapstuin

Tuinen en een kasteel in Salland
Zaterdag 8 september 2018

Deze dag vertoeven we in de streek Salland in het zuidwesten van de provincie Overijssel. Een afwisselend gebied met rivierkleigronden en zandgronden.

10.30 uur. We beginnen deze dag in De Tuin van Fortmond van Josée en Willem de Haan, Fortmonderweg 47, 8121 SL Olst. Er kan op en rond het parkeerterrein van dit adres worden geparkeerd. We worden bij de bijzondere woning ontvangen met koffie/thee en iets er bij. Hierna worden we door Willem rondgeleid. Fortmond ligt uniek buitendijks in de uiterwaarden aan de oostkant van de IJssel. De totale oppervlakte bedraagt ca. 1 hectare, waarvan plm. 4000 m2 siertuin, 2000 m2 gazon met bosjes en 2000 m2 bloemenweide. Rondom het architectonisch moderne designhuis is een tuin ontworpen met veelal hoog opgaande plantengroepen waaronder veel siergrassen. Het huis en de siertuin liggen op een vroegere rivierduin wat hoger. De siertuin gaat over in een glooiend gazon, onderbroken door vogelbosjes met natuurlijke onder begroeiing. Aan de rand van het terrein ligt een bloemenweide grenzend aan het natuurgebied De Duursche Waarden.
 
De navigatiesystemen zetten je soms op het verkeerde been. Hier komt de snelste route:
Rijd vanaf de Rijksstraatweg de Tichelstraat in. Deze gaat over in de Fortmonderweg. Bij de T-splitsing ga je linksaf. Volg de weg. Links zie je de officiële weg naar nr. 47. Hier NIET inrijden. Rijd een paar honderd meter verder. Links in de berm zie je een paaltje met nr. 47. (Dat is tegenover nr. 16) Ga hier linksaf de EIGEN WEG in (Er hangt ook een bordje “de Tuin van Fortmond”) Na 200 meter ben je gearriveerd.
 

12.15 uur Vertrek

We rijden in ongeveer tien minuten naar het nabijgelegen dorp Wijhe, waar we rond 12.30 uur aankomen bij Brasserie 1703, Molenbelt 5, 8131BG in Wijhe. Deze is gelegen in een oude achtkantmolen uit 1703. Rond de brasserie kan vrij worden geparkeerd.
 

13.30 uur Vertrek

Na de lunch vertrekken we naar Kasteel het Nijenhuis, 't Nijenhuis 10 8131 RD Heino/Wijhe. Daar komen we in circa 10 minuten aan. Volg voor parkeren het P-bord bij het kasteel. Kasteel het Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen. Het kasteel is thans onderdeel van Museum de Fundatie. De fundatie zet het werk voort van collectioneer Dirk Hannema dit tot zijn dood in 1984 op het kasteel woonde. De Fundatie toont tegenwoordig een deel van zijn omvangrijke collectie in het kasteel. Daarnaast hebben er in het kasteel en de beeldentuin met regelmaat wisselende tentoonstellingen plaats. Ruim 100 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) en de provincie Overijssel worden getoond op de 4,5 hectare siertuin, grasvelden en bosgebied in combinatie met de in het kasteel getoonde collectie van Museum de Fundatie.
https://www.museumdefundatie.nl/nl/kasteel-het-nijenhuis-2/

15.45 uur Vertrek

We rijden vervolgens in circa tien minuten naar de Sallandse Landschapstuin aan de Twentseweg 6, 8141 MA te Heino.
Hier wonen en tuinieren Annemarie en Frank Naber. We krijgen er wederom koffie en thee met iets er bij. Bij het witte Sallandse boerderijtje uit 1895 vinden we een lieflijke tuin. Afkomstig uit Krommenie verhuisde het gezin Naber circa 30 jaar geleden naar het Sallandse. Frank wisselde toen van baan als directeur van Landschap Noord-Holland naar dezelfde baan bij Landschap Overijssel. De tuin is 3500 vierkante meter groot. Aanvankelijk werd op eigen gevoel en inzet de tuin ontwikkeld. Op een gegeven moment ontstond er echter meer behoefte aan samenhang in de tuin. De bekende Zwolse tuinontwerper Harry Pierik maakte hiervoor het ontwerp. De tuin heeft geen haakse hoeken, alles is rond. Vanaf het terras gezien lijkt er geen einde aan te komen. Het is net of de volgepakte borders in elkaar overlopen. Er is een groenheuvel, een vijver en er kan door een klein bospad in de bosrand worden gelopen. Annelies schildert, met name in de winter, fraaie aquarellen met landschap en natuur als voornaam thema. Ze verkoopt hiervan kaarten en ook fotokaarten van de tuin.

18.00 uur Afsluiting
De activiteit is na deze tuin ten einde. Leden die de behoefte hebben om nog wat te drinken of ergens wat te eten kunnen dit bijvoorbeeld in het centrum van Heino doen.

 

 

 

 

 

 

De Tuin van Fortmond

 

 

 

De Tuin van Fortmond

 

 

 

 

 

 

 

 Kasteel ´t Nijenhuis bij Heino

 

Beeldentuin van Kasteel ´t Nijenhuis

 

Kunst in kasteel ´t Nijenhuis

 

 

 

Huis bij entree Sallandse Landschapstuin

 

 

 

De Sallandse Landschapstuin